Friday, January 8, 2010

Tools

Lecturer MARCOM(marketing communication) aku tanya soalan, apakah tools dalam promotion ? dia tunjuk sorang-sorang, dari depan sampai ke belakang.


Aku pun kena jawab sekali lah.


Ada yang jawab magazine, tv, radio, internet, billboard(ni aku jawab), personal selling, flyers, call, sms, word of mouth dan blab la bla. Ada banyak tools sebenarnya untuk promote.


Yang penting cara untuk kita communicate dengan customer, bagi dia tahu barang kita. Ok dah.


Nasib aku boleh jawab ! Teeheee !



Word of mouth


Lecturer aku cerita, ni pasal senior la. Lecturer tanya soalan yang sama, apakah tool dalam promotion ? sorang-sorang jawab dengan jawapan berbeza la kan. kalau sama, fikir sampai jawapan lain.


Sampai dekat seorang budak ni, dia jawab dengan penuh confident ! tool dia adalah mouth to mouth !


Lecturer : awak pasti ke mouth to mouth tu kita boleh communicate dengan customer.

Budak : pasti pn.



Lecturer gelak. Dia pun cakap. Kalau dah mouth to mouth mana ada cakap. Diam je tak cakap-cakap. Tak ada communication langsung. Mulut je mainkan peranan.


Kami sekelas gelak. Hahahaha (aku berfikiran kotor sikit)


#Bukan mouth to mouth tapi word of mouth. Macam kita convince kat orang yang kfc sebenarnya lagi sedap dari macD. Dia boleh jadi positif atau negative.




Ps: beli barang dapur. Tapi aku sungguh tak mau masak

post signature

34 comments:

  1. ayat mouth to mouth tu maksud dia jadi lain plak..hihi..
    ohh..miss aqilah ni study biz yer..pas ni jd bizwoman la dier..

    ReplyDelete
  2. wahahha!tp kalo aku mouth = makan..hehe

    ReplyDelete
  3. heheeh...

    mouth to mouth lain macam je bunyik

    ReplyDelete
  4. mouth to mouth to budak2 bulan sabit tau la

    ReplyDelete
  5. tool paling bagus dlm promotion adalah money

    kalu tukar ke bahasa melayu nyer

    mulut ke mulut

    mcm CPR plak

    ;)

    ReplyDelete
  6. haha ~ gelak sekejap. okey dah. kamu amik kos communication ke?

    ReplyDelete
  7. heheheh...mouth 2 mouth dh jd citer lain...hahahaha....
    br aku tahu tu sume tools dlm marketing....uhuhu...
    kalo aku plak tools nk bg budak phm ape yg aku ajar adalah bahan bantu mengajar...buat lah ape2 bahan supaya mereka phm ape yg aku ajar...huhu

    ReplyDelete
  8. baru tau..sbb kalu org IT tools lain.hehe..

    ReplyDelete
  9. jangan bawa pemikiran kuning.. bahaye. hehehe

    ReplyDelete
  10. gelak bce komen org len

    lecturer mmg sporting abes!

    ReplyDelete
  11. m.k.z.e...em, dengan duit baru boleh buat promotion...

    ReplyDelete
  12. hami asraff ...tak, amek marketing :)

    ReplyDelete
  13. Lala...heee, saling tukar ilmu...:)

    ReplyDelete
  14. TARANTULAHuruHARArey ...terbawe...:P

    ReplyDelete
  15. mouth to mouth tu CPR..
    hahaha

    ReplyDelete
  16. pudding pie ...ko tak gelak entry aku? cit

    ReplyDelete
  17. hehhehhe...kelakar..lau ila ila otak pk ke len...hihiih

    ReplyDelete
  18. oh words of mouth
    de blaja gak
    yup!
    1 strategi paling berkesan utk promote something dr mende2 yg laen
    xD

    ReplyDelete
  19. mouth to mouth???

    cam benda yang sedap je

    ha3x

    ReplyDelete
  20. nk tmbah lg satu tool bole tak...
    kite gune BLOG...hehe..
    asyik pikir kotor je ni..
    miang tol ni...

    ReplyDelete
  21. MUZAKKIR ...bole, itu advt :)..hahaha biarla

    ReplyDelete
  22. hoh lecturer lucah...hahaha

    www.khaizarien.com

    ReplyDelete
  23. haha aku tahu korang semua pikir ape mula2. :)

    ReplyDelete
  24. Asyraf Abdul Rahim..hehehehe teet

    ReplyDelete