Tuesday, July 6, 2010

Jangan Angkuh, Kan Dah ..

Hari pertama memang tak de kerja. Duduk rumah pun boring. Tak de keje lain di buatnya online, tengok tv, kacau ibu, main message. Rutin tuh dah basi la.

Jeles tengok syaza keluar tadi. she is new here. New housemate for this sem..Welcome syaza !

Disebabkan kononnya dah boring. Padahal dalam kepala aku ada banyak aku nak buat…
1.       Kopek bawang merah ngan bawang putih kemudian letak dalam peti supaya tahan lebih lama.
2.       Basuh kipas bilik sebab aku tengok macam dah hitam semacam, aingin pun tak kuat.
3.       Basuh baju patut! Baju aku bertimbun giler.
4.       Sapu bilik macam tak perlu sebab baru sapu tapi tak de keje why not?

Tapi yang aku tunaikan apa yang terhajat di kepala Cuma basuh baju je. Yang lagi 3 masih terkubur dalam kepala ni. Hahaha.

Tangan pula menggatal pergi cabut jadual bertugas rumah. Dan dengan volunteer nya cakap “aku buat jadual rumah ea”…aku cakap dengan penuh angkuh.

Kononnya aku nak buat perubahan. Kalau sem lepas, setiap sebulan jadual akan ditukar. Errr not specifically every month la macam 5 ke 6 minggu gitu.
Aku malas.

Aku nak semua orang akan kerja dengan mudah. Tak perlu susah kan kepala. Sebab tahun ni sem last untuk kami. Ada kaitan ker?

Penghuni rumah ada 6 orang. Tugas ada 4 sapu laintai, kemas dapur, basuh toilet dengan buang sampah. Sebulan ada 4 minggu.

Aku letak buang sampah dengan sapu lantai 2 orang sekali. Sebab aku rasa tu macam perlu di beri perhatian lebih. Sampah kalau tak buang 2 hari dah bau..tu tak suka tu. Sapu lantai pun aku letak 2 orang sekali. Sebab takkan nak sapu rumah seminggu sekali je. Gila la.

Kau tau je la. rumah perempuan paling utama adalah rambut. Rambut gugur ada dimana-mana. Serius kalau tak sapu seminggu aku rasa boleh jadi satu RAMBUT PALSU. 6 kepala 6 jenis rambut berlainan. Haha ni tak de motif.

Bukan senang nak buat.
Ibarat main Sudoku.
Nasib aku suka Sudoku.

Kalau terbagi tugas lebih kat seseorang dalam 4 minggu tu nanti ada tak puas hati. Aku tidak suka. Aku nak jadual yang aku buat memuaskan hati semua budak rumah.

Aku start buat 9.30 siap pukul 1 pagi. Hahha gila lama. Hasilnya aku buat 2 jadual atas nasihat kak wawa sebab rasa tak adil kerana pasti ada orang yang tak kan basuh toilet dan bersihkan dapur.

Itula kata orang, jangan nak angkuh. PADAN MUKA KAU QILA. Aish..

Kesimpulan jadual siap. Hati riang !
Dah..nak pergi kelas. Hari ni kelas pack. 

post signature

17 comments:

  1. silalah buat semua sebagai latihan menjadi isteri mithali.

    ekekekeke

    ReplyDelete
  2. hahaha..
    besh2!

    ReplyDelete
  3. gunalah shampoo yg betul untuk menangani masalah keguguran rambut

    ReplyDelete
  4. Banyaknye jadual tugas kamu Aqila

    ReplyDelete
  5. buat dgn sabar k.. hahah... aku xsuka main sodoku.. pening kepala..

    ReplyDelete
  6. mmg fakta dan bukan auta..
    rambut perempuan gugur dimana-mana
    haih
    sapu hari2 pon ade lg..
    adddeyh

    ReplyDelete
  7. boleh kaitkan ng sudoku gak eh..hehe..

    ReplyDelete
  8. rambut! tahu xpe..
    dulu uma sewa leen ada 4 org rmbut pjg mengurai dr 6org ahli uma..bygkanlaa~~~
    skang only me yg pling pjg...hehehe...

    tp jadual waktu guna spjg masa...
    penjimatan penggunaan mesin basuh diberi keutamaan..sorg boleh bsuh 2kali jek seminggu.

    lepastu bab masak, dua org untuk sehari masak. Maknanya 6kali masak, sehari depend on us..mkn lua or dlm. yg menarik partner, sorg terer msk, sorg xreti msk. so y xreti leh blaja dr y terer wlpn sbnrnya yg terer tu kdg2 cbe tlg tgok. hahaha...tlg teman di dapur.

    me-nisa, fara-bam, fifi-iszah
    tu laa partner memasak...xperlu tau spe yg xreti msk yer...

    n mengemas uma, smnggu skali ada gtong ryong besar2an...bhgikan uma kpd 3 bhgn -dapur,toilet,hall. kalo mnggu ni da bsuh toilet, nex week kemas hall then the nex nex week dapur plak. cam biasa. ada dua partner....

    partner dipilih dr undian...huhu

    pjgnyer komenku

    ReplyDelete
  9. i mean xterer yg suka curi tulang..hehe

    ReplyDelete
  10. oit..sape syaza?nk knal..gagagaga!

    ReplyDelete
  11. aku juga loser dalam mengemas..haih

    ReplyDelete
  12. cainnyer ko beb, tp kalo rjn buleh aku hire ko buat keja kt umah aku lak..hehe.=D..

    juz joking..apperpun beb, mengemas ni pu da bolh kurus..i like..nk rjn mcm ko jgk la..=D

    ReplyDelete
  13. tahniah dah siapkan jadual tugas!
    hahahaha
    saya sangat appreciate yek

    ReplyDelete
  14. hahah:)


    ps: jom join contest kat blog saye:)

    ReplyDelete