Sunday, February 21, 2010

Kalau La

Kalaula satu Malaysia aware bila tak guna broadband , offline kan broadband mereka. Pasti line akan laju walau guna package paling murah RM50 sebulan.






Itu semua kalau. Di rumah sewa aku, aku dan Ijan memakai broadband. Mereka yang lain menggunakan streamyx. Macam ketinggalan la aku still pakai broadband even boleh curi line stremyx kan. Tapi tu bukan cerita nya.



Pada suatu pagi. Aku bangun awal. Dan aku menggunakan kesempatan bangun awal untuk mendownload movie.


Cuba bayangkan, broadband yang macam korang kata berukband student package download movie? Macam mustahil untuk masa-masa macam pukul 10 pagi, 12 tengahhari, 3 petang, 8 malam, 12 malam. Tapi, hari itu, boleh !



Jadi aku download la. agak lama la tunggu lebih 6 jam. Baru siap download satu movie.



Pada masa yang sama Ijan pun menggunakan broadband. Dan dia asyik kata, “ asal ni, asyik kena refresh banyak kali je, hey “


“aku punya ok je”- aku still on walau aku sedang tengok movie yang aku download tadi.



END STORY







Nampak tak? Dia ibarat, bila dah offline, dia memberi jalan kat orang lain untuk guna. Macam dekat jalan raya, kalau terlalu banyak kereta mengunakan jalan yang sama, jalan tu akan sesak.


Jadi. Apakata. OFFLINE BROADBAND ANDA JIKA TIDAK DIGUNAKAN. Barulah tak sesak. Barulah laju sikit J


post signature

31 comments:

  1. hohohoho..bernas ni Qilah!

    weh ko donlod kat site apa?bagi sket. takya la yg torrent2 tu.fenin aku doh;p

    ReplyDelete
  2. hurmm..ok gak tuh....meh pakat rame2 opp b.band...haha

    ReplyDelete
  3. pernah gak download movie pakai broadband..
    tapi ambil masa lama la nak habis...
    time tengah malam...orang lain sumer dah tdo..huhu....
    agaknye diorg offline kot...

    ReplyDelete
  4. kat sini...

    http://mfmoviedownload.blogspot.com/

    http://kamelovelove.blogspot.com/

    http://www.syok.org/portal/dilarang.php



    haaa..pilih2..torent lambat :)

    ReplyDelete
  5. flygurl ...cuba download pukul 3 aau 4 pagi..laju sikit. :)

    ReplyDelete
  6. X tau sgt psl benda ni... tapi betul jgk kata kamu tu

    ReplyDelete
  7. wah, amaran keras daripada cik aqilah...

    huhuuhuhu

    takut2.... :p

    ReplyDelete
  8. hahhaha, aku la mangsa keadaan
    qila, kalo broadband ko lambat,
    agaknya sbb aku plak kot!

    ReplyDelete
  9. nasib baik tak dek trafiq light..
    ehhehe

    ReplyDelete
  10. semalam line aku tak elok...ehem-ehem..ijan dl bloody monday 2 wu~

    ReplyDelete
  11. betullah aqilah..sy pown pakai broadband jugak kadang2 ok kdang2 tue adeh...kena off dlu and on balik baru dia ok..

    ReplyDelete
  12. betullah aqilah..sy pown pakai broadband jugak kadang2 ok kdang2 tue adeh...kena off dlu and on balik baru dia ok..

    ReplyDelete
  13. betullah aqilah..sy pown pakai broadband jugak kadang2 ok kdang2 tue adeh...kena off dlu and on balik baru dia ok..

    ReplyDelete
  14. Haha.
    Nice entry.
    Broadband Baya lansung tak dapat nak guna kat UiTM tu, padahal Shah Alam.
    Dah pulang balik kat abah dah.
    Haha.
    :D

    ReplyDelete
  15. hehe
    mcm tu ke
    takpe
    belom smpy masa ana lg
    skrg msih streamyx kt ruma :D

    ReplyDelete
  16. or..on the other hand..provider kena tambahkan kapasiti..macam jalanraya.kereta makin bertambah..so buat flyover apa bagai.

    3g ni dah ktinggalan..bak pakai 6g.

    setahun lepas tiap2 hari aku donlod movie guna berukband,skrg tidak lg

    ReplyDelete
  17. takde traffic light tu yang sesak je

    ReplyDelete
  18. sila download lagi banyak...hahahahah

    ReplyDelete
  19. yeah ... pakat download mendownload reramai ... keh3x. dah download sila kongsi raya yew ...


    >>____<<

    ReplyDelete
  20. setuju2..heheh..

    tp kan best kalu msia improve dia nye network..laju cm negara luar...
    slow ni..

    ReplyDelete
  21. tak dapat ler kami update kalau mcm tu

    ini mana adil!

    ReplyDelete
  22. ooo..baru tau la jadi begitu..hehehen neway thank link blog yg d beri tu... ;D

    Khaizarien @ atie Blog

    ReplyDelete
  23. still tak suka broadband.... streamix tetap dihatiku....

    ReplyDelete
  24. lebih elok guna streamyx sbb dia guna dynamic ip address brbanding ngan broadband yg kongsi ip.. streamyx xde speed cut..berbanding broadband yg ada speedcut bila da exceed bandwith..heheheh...cuma broadband leh bawak merata..lalalla~

    ReplyDelete
  25. Mr. Vetalocoz...satu kelemahan streamyx yang paling tidak ku sukai. tak portable. even banyak benefit. hee

    ReplyDelete
  26. green....yela, tapi itu semua perlukan kos. dengar kata, akan di limitkan penggunaan setiap orang.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete