Monday, February 15, 2010

Malam Masih Muda

Balik kerja hari sabtu dalam pukul 10 malam. Tapi terasa macam MALAM MASIH MUDA la. Setiap kali tamat kerja, kami kami dan kami akan bercerita tentang kerenah customer yang lucu-lucu, yang menyakitkan hati, yang terharu dan macam-macam lah. 



Lepas tu kalau kami lapar, kami akan singgah di kedai mamak dan menu antara kami tetap sama, aku = maggi goreng tak nak sayur, ijan = maggi goreng plus sayur dan mek su = ayam tandori. Walah ! Kadang-kadang makan sampai satu jam termasuk minit berjalan kaki 10 minit dari mamak tu. 



Hari sabtu. Habis kerja pukul 10 malam, kebetulan hanya aku dan mek saja yang balik malam, ijan kerja shif morning, dah balik pukul 7 malam. Tapi dia balik pukul 8 malam. Apakah norizan ! Hahaha



" qila, mek nak pergi jonker la "

" buat ape? "

" nak carikan mak mek kotak tisu "

" ahh..boleh - boleh "

" MALAM MASIH MUDA"



Dan kami sangat terkejut ! Rupanya ada sambutan CNY kat situ. Dari jauh dah nampak naga besarrr punya ! Kira macam kami memang JAKUN. Tapi kami tak kesah. Dapat la pegang-pegang bulu naga tu...main-main mata dengan pe main naga tu. Hahaha 


Bukti..balik kerja terus ke Jonker bersama mek.


Even itu Chinese punya, tapi yang mainnya adalah orang INDIA. Wuhuuu 1 Malaysia betul.



Ok dah. Kami teruskan perjalanan, masuk ke Jonker itu, cari mek punya barang. Dan, kan aku pernah mention sebelum ni, kalau pergi Jonker, jangan lupa Kedai Ais Krim Celup. Hoyeeeh, kami makan 2 batang ais krim tuh. SEDAP ! Patut cuba. 


Kali ni aku amek gambar rupa asi krim celup tuh.

Nah ni dia ! Cari-cari ok ?!

Lepas tuh, terasa macam terlampau bising kat belah depan. Alah yang ada naga besar ! Banyak polis kepung-kepung. Rupa-rupanya mentrri besar Melaka datang lah ! Hahahaha.



Sejak sem ini, asyik berjumpa orang besar saja. Perdana Menteri la, Vc Uitm la, Pengarah Uitm la macam-macam lah.


Kualiti gambar sangat buruk, tapi macam boleh nampak je lagi menteri yang mana, tuuu !!!


Pukul 12 tengah malam. Selepas bunyi mercun, tengok persembahan naga kami menapak balik rumah. Tak jauh. Hanya 5 minit. 



Bila dah sampai rumah. Terasa semuanya macam MALAM MASIH MUDA. Walau kami berjalan bertapak-tapak tapi tak terasa penat ! Serius ! 


Tak sangka, kami tersambut CNY sekali
post signature


17 comments:

  1. suka sangat dengan tarian naga. comel! hehe..

    ais krim celup tu sekali je pernah makan. tu pun sebab jakun sangat. har har.. (:

    ReplyDelete
  2. happy CNY qila..

    mcm mana rase aiskrim celup tu??

    ReplyDelete
  3. wahh dpt tgk depan mata tuh.aku tgk kat tv je stakat neh.hahahaha.mang harus kau jakun, qilah.;)

    ReplyDelete
  4. jap ek...ko keje2 ni sampai bile????

    ReplyDelete
  5. Happy Chinese New Year!

    ku tetap setia dgn maggie mamak tu
    hahhaa

    ReplyDelete
  6. best gile...kuar2 mlm mmg best :)

    ReplyDelete
  7. eaa....tu bukan menteri besar..
    tu ketua menteri....
    ish2....melaka len sket..

    ReplyDelete
  8. itulah malaysia... semngat menyembut perayaan.. mengeratkan lagi ikatan tali persaudaraan

    ReplyDelete
  9. wah..rajen nyer menapak malam2..huhuhu..sejak blaja neh, x pernah jejalan malam2..takot ah jejalan memalam kat kl..haizzz~

    ReplyDelete
  10. haha ni la yg dikatakn kongsi raya haha

    ReplyDelete
  11. miloicekaw1119..rasa macam masin2 sikit..heheh tak la..macam ice cream 20 sen buat sendiri

    ReplyDelete
  12. et...tak payah2 bahaye...ku tak pe...:P ok terpaksa jalan kaki..kat melaka jalan kaki jek, semua macam dekat2 belaka. tipu !

    ReplyDelete