Sunday, December 5, 2010

Dino Iki Ape Sukak Sukaan

Dino ngahad, dino minggu. Dino iki ape sukak sukaan. Terimo kasih la Farhana kuwe kongsi video iki nang facebook, aku arep jugak kongsi nang blog. Hehehe (Hari ahad, hari minggu. Hari untuk bersuka ria. Terima kasih Farhana kau kongsi video ni kat fb, aku nak juge kongsi dekat blog, hehehe)

Video iki asalle dari Ismail Sairi dan nang kongsi oleh Farhana kemudian aku kongsi untuk kuwe. Sebernere, aku wes lali bohso jowo, aku dungu lagu iki terus aku dak lali bohso jowo. (Video ni asalnye daru Ismail Sairi dan di kongsi oleh Farhana kemudian aku kongsi untuk korang. Sebenarnya aku dah lupe bahasa jawe, tapi bila aku dengar lagi ni terus tak lupa dah)

Sukak sukaan ! Odo lirik e, kuwe bole nyanyi podo-podo. Ayuh ! (Suka suka ! ada lirik ni, korang boleh nyanyi sama-sama. Jom !)

klik play untuk berkarok

LAGU JAWA KUMPULAN NURUS SAADAH KG. SIJANGKANG



Ondangan 3x   (jemputan 3)
Nek sinoman ngirisin bawang (bila rewang hiris bawang)
Rajang e kacang ngocek e kentang (potong kacang kopek kentang)
Ngirisin daging ngirisin ayam yo di masak nan jero wajan (hiris daging hiris ayam dan dimasak dalam kuali)

Dino setu kito sinoman dino minggu kito ondangan (hari sabtu kita rewang hari ahad kita jemputan)
Lepas mangan kito pangitan nek salaman orak kosongan (lepas makan kita pulang bila salam jangan tangan kosong)
Ondangan 3x (jemputan 3)

Godong pisang yo di su we e (daun pisang di koyak-koyakkan)
Bungkus leper yo bungkus koci dikukus yo di gene e (bungkus leper dan bungkus kuaci di kukus atas api)
Wes mateng yo di ichi e (dah masak sila rasa)

Dino setu kito sinoman dino minggu kito ondangan 
Lepas mangan kito pangitan nek salaman orak kosongan
Ondangan 3

Penganten di tekung isuk tengahari (pengantin di andam pagi hingga tengahari)
Di arak yo di kompanga nge (di arak dengan kompang)
Nek melaku yo hati-hati (bila jalan hati-hati)
Jurugambare asyik gambarin (jurugambar asyik amek gambar)

Dino setu kito sinoman dino minggu kito ondangan
Lepas mangan kito pangitan nek salaman orak kosongan
Ondangan 3

Bengi senin kira kiraan (malam isnin kira duit)
Dino soloso bayar sang tupat ( hari selasa bayar hutang)
Dino rebu mari bank islam ojo disimpan nang ngisor tilam (hari rabu pergi bank islam jangan di simpan di bawah tilam)

Dino setu kito sinoman dino minggu kito ondangan
Lepas mangan kito pangitan nek salaman orak kosongan
Ondangan 3

Telinga ne ngundang nasitan 
Nurul Saadah se kopi jantan 
Iki dino di pesir mantu (hari ini sambut menantu)
Tahun ngarep momong cucu (tahun depan timang cucu)

\
\
\

Sudah ! blog ni dah jadi bahasa jawe, hahaha ok gak ea karoke sekali sekala lagu macam ni :D Lirik die comel, suka pulak. Ada yang aku tak tau. Gasakla, abaikan..hahaha

Tolong jangan percaya ayat kat atas tu aku buat, tipuje.


ps: nak tau maksud nyer, cube cntrl a :D


TQ Ismail Sairi.
post signature

13 comments:

  1. sepatah haram pun aku tak faham..hahaha

    ReplyDelete
  2. da tkn cntrl a..tpi x jd ape pon..
    tipoo ni

    ReplyDelete
  3. seb baik lu suh c+a, kalau x mau ternganga sepatah haremm x paham! haha tp dgr org2 tua2 ni nyanyi, buat wa rasa sedih ... entah. hahahha

    ReplyDelete
  4. wah teruje aku entri ni..hihih
    err kg. sijangkang ni kat mane ye?

    ReplyDelete
  5. mak aihh, bahasa apakah ini? HUHU.. memang tak faham langsung oh.. camne la nak cakap ngan owg jawa nanti ehh.. HIHI

    ReplyDelete
  6. x faham..../me jawa x konpiden...:)

    ReplyDelete
  7. huhuhuhuhuhu...ade jgk la yg paham..sbb selalu dgr makcik belah mak tiri bercakap...
    hhuhuhu..
    nice..

    ReplyDelete
  8. Nice Post!!
    Btw,this is one of the truly great blog :
    www.fdausamad.blogspot.com
    Just baca 4-5 entry, sure jadi ketagih..
    Im not kidding dude!!!

    ReplyDelete
  9. rewang tu bahasa jawa juga la kak oi ~
    hehehe

    sijangkang ni terletak kat sempadan klang banting
    google je, ada punya ..

    ReplyDelete