Saturday, September 18, 2010

Gambar Tradisi

Tidak mengupload gambar raya tahun ni. Rasa macam, eh ramainya dah upload..malasla hahaha. Tapi abang wa (pakcik) ada upload gambar raya yang ada muka aku. Ceh, menumpang jela..

Setiap tahun, memang akan ada bergambar secara begini. Adik beradik nenek bersama anak-anak dan cucu-cucu bergambar. Nenek (mak tok), tok teh, tok ndak ngan tok cu. Ni memang gambar wajib. Memang tradisi, dulu-dulu pun memang ada. Dan HARUS bergambar di rumah papan ini.

Sebahagian dari keluarga, yang lain tak nak bergambo..ceh

Dengar cerita, rumah ni rumah turun termurun. Tapi memang betul..selepas arwah moyang meninggal memang dah wasiatkan rumah ni dekat tok ngah. tok ngah dah meninggal, anak anak dia which is pakcik makcik aku yag jaga rumah ni.

Aaaaa bila dah kumpul ramai-ramai, cerita pun begin.Hahaha entah pape..

Rumah ni 100% papan, kayu ape ntah, aku tak tahu. Kalau jalan kat depan, kau dekat dapur pun boleh dengar bunyi tapak kaki. The best part ialah rumah ni ada ambing eh ke anjung? tak tahula, layan je, itu memang unik. Duduk kat situ kaki tergantung-gantung. Hahaha suka ! 

Tapi sedih aa, baru-baru ni anjung tu dah takde, telah di musnahkan. Err bila datang dapur rumah tu rasa macam tak lengkap, yelah..anjung tu dah ada dari rumah tu di buat ! tibe-tibe emo datang, haha

Lihat, kau boleh goyang kaki dengan lajunya di anjungni..

Sambung cerita, dieorang pun cakap, rumah di buat setahun sebelum merdeka maka 1956, lamanyer. Dulu warna dia memang coklat, sekarang pun warna dia pun coklat. Hahaha walau dah bertahun masih tak karat, eh tak berlumut warna kayu tak luntur, haaa kau, tahan tak tahan rumah dulu. 

Kesimpulan, selagi rumah tu berpenghuni akan terjagala rumah tu. Buat peribahasa sendiri, aaah gasak la kene tak kena :D

10 comments:

  1. rumah tu kena ada penghuni..sebab kalau ditinggalkan takut benda lain yang menghuni..

    ReplyDelete
  2. beznye ada uma kayu..
    sejuk je...

    ReplyDelete
  3. rumah kayu kalo dijage dgn baek mmg akn than lame gile..bole tahan smpai beratus2 thun lmenye~~..

    ReplyDelete
  4. rumah nenek aku dah jadi 2 in 1
    rumah kayu plus simen..hahaha

    ReplyDelete
  5. dlm gmbr first tu aqilah yg pling menyerlah dgn tudung kuning tu..

    ReplyDelete
  6. memang best lepak kat anjung rumah hohoo

    ReplyDelete
  7. bla nk brya umah ak..ko b0le juntaikn kaki ko kt balkoni..hehe..

    ReplyDelete