Monday, May 24, 2010

Rumah Oh Rumah

Kalaula ku lukis secomel ni..


Aku dah kembali ke Melaka ! Berat kaki melangkah naik bas ke Melaka. Memandangkan kelas dah mula hari ni, aku gagahkan diri untuk balik.


Memang betulla, seburuk buruk rumah kita, tempat tu la yang kita rindu selalu. Sebab kat situ tempat asal kita sebelum kita langkah jauh kaki untuk timba ilmu, kan. Tiba-tiba je cerita pasal rumah, heee apa-apa aje.


Selalu aku tanya pada diri, walau selesa mana tempat yang aku duduki sekarang, hati aku tetap rindu rumah. Yeah rumah.


Rumahku syurgaku. Heee


Aku dapat tahu jawapannya tadi kat kelas Internet Marketing...ceh macam tak boleh fikir sendiri pula kan ngade betul. Tapi yela, kadang-kadang kita tak perasan benda yang simple, aku juga tak perasan. Manusia kan, tak sempurna...


Lecturer tu kan really make my day. Kalau masuk kelas dia, kelakar, right word for him. Gaya dia cakap, gaya dia present mengingatkan aku pada seseorang...upps Tak tak, bukan ku suka dia la, suka gaya dia je la..


Dia ada tanya, " Kenapa orang selalu cakap kembali ke tempat asal apabila kita buat salah dan apa simbolik nyer ? "

Kembali tempat asal maksudnya bertaubat la kan, dekatkan diri pada DIA. Simbolik dia beritahu adalah rumah.


Kenapa rumah ? kenapa ? ceh ceh


" Sebab, cuba kalau awak balik rumah sekarang, apa awak rasa? tenang kan? sebab apa ? sebab awak jumpa orang yang awak sayang, ibu, bapa. Kat situ juga tempat awak dibesarkan, banyak kenangan semua dan bla bla...." Tak sama, tapi macam ni la dia cakap..


Tula jawapannya kenapa Aqilah suka balik rumah sangat...walau situ bukan tempat aku dibesarkan tapi ada orang yang aku sayang di sana, Ibu dan Mak Tok.
post signature

43 comments:

  1. niesz suke balik uma sendiri..kalau nk balik uma sewa..liat ngalah kan tanah liat..ehe..

    ReplyDelete
  2. agak2 td kita dah abes chapter 1 blom?

    ReplyDelete
  3. kau tanya, for sure la belum sayang...banyak lagi...

    ReplyDelete
  4. qilah ... bg saya, sbb kita dah tiggalkan jejak dibelakang. dan yg terindah semuanya kat rumah. dgn parents yg besarkan kita ... rasa roh masa lalu tu masih ada ... i love my home!!


    >>___<<


    (tetiba wa emo. ciss!!)

    ReplyDelete
  5. Boleh tak rumah kamu nanti secomel itu

    ReplyDelete
  6. bestnye cuti...

    baitijannati... :D

    ReplyDelete
  7. yela..btol ue..
    even selalu je bergadoh-manja gan adik2 smpai keluar ayat "blah melaka kang" tp bila dah tiba masa sgt laa terasa berat hati n punggung...
    plg sedih sbb parents leen xkasi leen balek wat intersesi walaubagaimanapun terpaksa laa..xkn nak burn 200 cm ue je kan..
    sedey ni..emo plak..ces!

    ReplyDelete
  8. oke silap lagi...
    dak bru belajar men blog...yg atas ue komen dr ku wahai cik qila

    ReplyDelete
  9. kalau dekat rumah, makan semuanya free! xpayah pikir pasal habis duit sendiri beli makan. tu yang heaven tu! :)

    ReplyDelete
  10. saya syg rumah saya.. yg kat situ.. yg kat situ jugak.. sana sini situ.. hik3..

    ReplyDelete
  11. kat dalam dunia ni ade bnyak jenis umah:

    . rumah banglo
    . rumah teres
    . rumah pangsa
    . rumah panjang
    . rumah kondominium
    . rumah hantu
    . rumah batu
    . rumah kampung

    dan macm2 lg rumah...terlalu byk sgt umah...tpikan dalm byk2 umah..umah ape yg tkde tiang dgn dinding???

    ReplyDelete
  12. sometimes, we went to a HOUSE..

    not a HOME..

    get it dear?

    ReplyDelete
  13. Frodo Baggins...hahhaa tak pe emo, banyak kenangan kan :)

    ReplyDelete
  14. El-Zaffril...comelnye rumah secomel ni...heee

    ReplyDelete
  15. meo..dah tak cuti..kelas dah mula dah...

    ReplyDelete
  16. ♥chentatiku♥ ...:) maksudnya? tak faham arab..

    ReplyDelete
  17. Abe Annahl..mane ade manje..tak tak

    ReplyDelete
  18. hang liey leen...heee lin, tak pe :) tula kan, walau sebest mana kite berada, rumah dan family tetap di hati...

    ReplyDelete
  19. Asyraf Abdul Rahim...hahaha yeah betul...kadang2 baju pun ada orang basuh kan..hee

    ReplyDelete
  20. Roronoa Zoro...eh macam lagu siti jek...:P

    ReplyDelete
  21. alvin takda rumah harga 8juta... nak pergi rumah kamu !

    ReplyDelete
  22. sHaH...hurm tak...beze nyer?

    ReplyDelete
  23. salah..bukan itu jwapannye..cepat teka lg...hahaha

    ReplyDelete
  24. MUZAKKIR...dah tahu !!!!! rumah sukan ! hahaha

    ReplyDelete
  25. home sweet home, rindu my bilik..hehe

    ReplyDelete
  26. macam iklan petronas lak..kenapa saya suka rumah saya..

    ReplyDelete
  27. bila duk umah rasa bosan.. bila nak kena balik kolej baru rasa rumah tu best! huhuhu..

    ReplyDelete
  28. betul jugak..selalu rasa rumah memang best..tapi apa yg pensyarah kau kata tu adalah salah satu faktor kenapa kita rasa rumah kita lebih best dari rumah org lain..walaupun kadang2 rumah kita takde apa..org kita benda yg berharga selalunya tak boleh nampak pakai mata, kan?

    Latest Entri : Mendekatkan diri

    ReplyDelete
  29. kenapa saya sayang rumah saya???

    sebab kat rumah ada mak, abah, adik beradik & kawan2

    kenapa saya sayang rumah saya???

    sebab iaaaaaaaaaa bestttttttttt :p

    ReplyDelete
  30. sayapun lebih selesa dgn rumah sendiri.. tak kisahlah buruk macam mana..

    ReplyDelete