Saturday, May 15, 2010

Keyboard Maya (Bukan Adamaya)


Selamat hari ini semua !

Buat-buat gembira sebab hari ni malam terakhir duduk kat rumah, Lepas ni dah kene pulun habis-habis buat intersesi. Ceh pulun, konon je Qila ni.

Aktiviti setiap hari aku sama je setiap hari kat rumah. Bangun pagi, buat apa yang patut, hantar ibu ke kerja bersama hati yang dup dap dub dap. Takut sey, dah lama tak bawak kereta, bila bawak rasa macam selamat ke ni.   Tapi bawak jela, Alhamdulillah Allah masih mahukan aku hidup.

Kemudian aku terus naik bilik, bukak violin. Pegang macam gitar, main-main, cari not lagu lama-lama petik petik tali. Padahal violin di gesek, apalah Qila ni memandai je, haha suka la kan. Aku rasa kalau aku gesek bunyi dia kuat sangat la, jiran sebelah ada anak kecil, kasihan pula, jadi petik je la asalkan ada bunyi lagu sudah. Aku yang baik hati :P

Jap, hari tu aku godek-godek internet jalan sana sini ke web sana sampai ke web sini. For those who didn’t have any instrument at home, jangan khuatir dan gentar, kerana korang boleh main secara online ! Yehaa. Seriusly, boleh.

Tengok ni…tadaaaaaaaaa ! Virtual keyboard.



Macam real kan, tapi ni hanya basic sebab kalau kau tengok tak de high not, ini kalau dekat violin kita panggil third position sahaja tapi masih okay !

Nak main? Klik SAYA takpun SINI.

Yelah, mana tau korang dah membosan di rumah, tiba-tiba keluar ilham nak main lagu tapi tehalang kerana tiada instrument, pergila sini. Mudah kan, kalau ada real lagi syok la, tapi tidak mengapa, gunakan yang ada dengan sebaik mungkin.

Aku dah cuba main kat virtual keyboard ni. Hee, aku kan tiada basic piano malah ni apa ni, violin different dari keyboard  tapi kalau nak tune violin boleh la pakai ni, tekan note A, gesek dekat violin tali A dengar dan tune.

Dab bila ku cuba main-main sekali dapat buat lagu hari jadi. Ahaaa ni semua kebetulan yer, entah macam mana boleh terdapat buat pula. Ni not dia..take a note…:P

D D E D G F# (f sharp)
D D E D A G
D D B A G G F#
C1 C1 B G A G

Ni pula not untuk lagu lain, tapi aku hanya dapat buat sikit je la tak sampai habis pun, sebab sebab aku tak jumpa pun not sesuai. Aih, jadi pada sesape yang pandai boleh la tolong tujuk ajar saya main keyboard virtual ni, saya tak reti la.


E A C1 B  A B A F G E
E A C1 B  A B  A F E D
D F A B
E F B A         

Ok, selamat mencuba guys . Nak berbual dengan ibu puas-puas satu malam ni, esok dah tak boleh dah.

Tata.
post signature

39 comments:

  1. best2...memang syok...tapi lagu kedua x reti nak tekan....then intersesi tue apa????kos apa buat mende tue??

    ReplyDelete
  2. kenape? susah ker? intersesi tuh short course...dalam sebulan amek satu paper :)

    setiap kos ade bende tuh :)

    ReplyDelete
  3. tanx qilahhhh!
    dr last week nak main keyboard
    tp xde sape nak ajar.
    sbb kat ofis ade keyboard
    sape2 pon leyh gi maen.

    hahaha.
    esok boleh la gi maennn.
    yeayyy:D

    ReplyDelete
  4. qilah...klu lagu befday tau bunyinyer...tapi lagu kedua tue x tau rentak la....oooo...hari ini baru ku tau intersesi = short sem....tapi fakulti aku xda short se....x tau kenapa???

    Video Kelakar

    ReplyDelete
  5. Sizuka...haha cuba la..tekan tekan je...heh :)

    ReplyDelete
  6. si LauT Mati...oh..haha lagu kedua tu slow, sedih je..hahha but nice song :)

    mungkin korang tak request? kat sini kiteorang request, jadi boleh kurangkan jam mata kredit :)

    ReplyDelete
  7. dah mintak...x boleh....sbb kos kitaorg susah kot....huhu..(kuar topik dah)

    ReplyDelete
  8. haha..yela, maybe kot...kos ku tak susah sangat KOT :) membaca dan projek...tu je ..

    ReplyDelete
  9. dah jadi pakar muzik dahni.. selamat menjalani intersesi..

    ReplyDelete
  10. pakar tu auh sekali..:)
    yeah..mekasih :)

    ReplyDelete
  11. peningnya tgk note2 tu..
    mmg buta muzik ni..

    uitm aku pn xleh wat intersesi..

    ReplyDelete
  12. best nyer belajar main bnda nie..if praktis selalu confirm ley pndai nie.. :)

    ReplyDelete
  13. suka sgt
    dh lama xdpt main..
    best2..
    thnx qilah

    ReplyDelete
  14. Cap Api ...:) mungkin certain uitm je yang amek...

    ReplyDelete
  15. niesz..yang ni macam main2 je..tekan tekan je :)

    ReplyDelete
  16. isk3..menarik!! sy pown nak juga..da lama nk try benda nih..tpi gitar je boleh..huhu

    ReplyDelete
  17. huhu.xpandai seh maen ape2 instrument.xpernah belajar.sadis.

    ReplyDelete
  18. best largh..
    bleh try maen lagu...
    ;)

    ReplyDelete
  19. huyooo..
    beznye.....
    sesuai utk golongon yg berpendapatan rendah yg tk mmpu nk beli alat muzik mhal2..
    besh2!

    ReplyDelete
  20. awal yang baik

    ReplyDelete
  21. cik qila, saya xreti menggunakan apa2 instrumen muzik. instrumen apa yg cik qila rekemen utk blaja bagi saya yg newbie ni? :D

    ReplyDelete
  22. ader lg not lagu lain tak?

    heheh, seronok pulak main piano dlm alam maya ni.

    ReplyDelete
  23. menarik2...

    nk karang lagu untuk awek dgn niee... huhuhuhuhu :D

    ReplyDelete
  24. qila...leen amek bnde ni..
    kasi post kt boy leen nye fb..
    hahaha...
    thanx!

    ReplyDelete
  25. SuFy...reti main gitar? ajarkan boleh?

    ReplyDelete
  26. et...eh tak pe, boleh main online :)

    ReplyDelete
  27. anonymous..awal? awal ashari

    ReplyDelete
  28. biskoot...semua instrument boleh, cuma minat ngan tak minat je nak belajar :) ramai pilih gitar sebb gitar tak berapa susah? :)

    ReplyDelete
  29. sweet teddy :) ...dah try ea? nanti kite godeh2...

    ReplyDelete
  30. jantan keparat...yeah, best !

    ReplyDelete
  31. lin...hahaha sila sila amek :)

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. thanx qila, terisi gak mase senggang aku..hehe best2 :))

    ReplyDelete
  34. thanx qila, terisi gak mase senggang aku..hehe best2 :))

    ReplyDelete