Sunday, October 14, 2012

Singapore - Singapore Zoo (Jalan/Route)

Date : 31/08/12 
Pilih 31/08/12 adalah sebab kami semua cuti! Maka bolehla kami rakan seofis pergi sama-sama ke sini. 

Kami pergi seawal 8 pagi. Berkumpul di CIQ (Custom & Immigration Quarantine Complex) Johor Bahru . Tunggu Candy, Farizah dan kakak-kakak. 

Pergi kat sana naik public transport sahaja. Mungkin lagi mudah kot? tak perlu risau harga parking, nak parking kat mana. Hehehe. 

Here is the route dari Johor Bahru ke Singapore Zoo (Harap-harap membantu korang yang nak pergi :) ) 

Dari CIQ, ambil bas 160/170 
Biasa nya bas akan berhenti dekat Kranji Station, so dekat sini boleh naik MRT, tapi untuk ke Mandai,    Singapore Zoo tak perlu nak naik MRT sebab perjalanan dari Kranji ke Singapore Zoo lebih kurang 10 minit by taxi, dan akan cost you dalam 5$ ? If im not mistaken. Tapi kami tak naik teksi, kami naik bas. *Nak experience katanya.

Kami ambil bas 160/170 dari CIQ kemudian turun dekat Kranji Station untuk beli kad ni. Ez-Link Express Card.
Tips: Do buy this, sebab sangat senang lagi-lagi yang naik public transport just touch n go. Untuk first time beli nak dapat kad ni bayar 12$ ada 5$ dalam dia, expired date adalah 5 tahun rom date purchased. Kalau korang nak topup, setiap MRT station dia ada machine to topup this card. Maka, tak perlu risau dekat mana nak topup. 
                
Kemudian naik balik bas 160/170 dari Kranji station turun ke Aft Jalan Bumbong station. Tips: Kalau tak sure nak turun mana, susah sangat nak tengok signboard pergi beritahu driver bas where do you want to go dan dia akan berhenti dekat station yang sepatutnya. 

Kemudian dari sini, kami terpaksa jalan sikit lebih kurang 5 minit. Align to another bus station which is Choa Chu Kang Bus Station. 

Dari Choa Chu Kang ambil bas 927 
Bas ni dia akan terus ke Singapore Zoo, Mandai Lke.  

Untuk perjalanan balik pun sama. 
Naik bas 927 (dari Zoo) turun dekat Aft Jln Bumbong station. Kemudian naik bas 160/170 ke CIQ.

Jika nak tahu lebih lanjut, sila la ke http://www.zoo.com.sg/ ! 

Bye.

No comments: